Uus DJI Osmo Action kaamera on asi, mida ootasime juba mõndaaega.

See, et DJI kaamerate  ja stabilisaatorite valikusse lisandub väike seikluskaamera oli oodata kuna valdkonnas juba aastaid tegutsenud GoPro’le on juba “Karma” näol konkurentsi pakutud, võttis DJI nüüd ka suuna seikluskaamerate osas. Asi tehtud. Hind on soodsam ja metsikult palju erinevaid võimalusi “featuure” ning kuna konkurent on ka ilmselge, siis võrreldakse seda täna otse GoPro Hero 7 seikluskaameraga.

Võtsin DJI Osmo Action kaamera endale tavapäraselt testida ning videoloomega kursis oleva inimesena, tuleb järgnev ülevaade rohkem ega vähem videokvaliteeti silmas pidades. Videoinimesena, saan öelda olulisima kaamera võimekuse kohta enda jaoks. Silmas pidades seejuures kaamera võimekust nii dünaamikaulatuse kui ka muu hilisema materjali järeltöötluse tulemust.

Videoülevaade DJI Osmo Actionist

 

Kui sama sensoriga juba müügile tulnud Osmo Pocketit millegiga võrrelda pold, siis seekord võtan võrdluse alla GoPro Hero 7 (vs) DJI Osmo Action kaamerad.

DJI Osmo Actioni tehnilised andmed

Mõõdud:

Kaamera mõõdud: 65×42×35 mm
Kaal: 124g

Kaamera:

Sensor: 1/2.3″ CMOS
Efektiivseid piksleid: 12M
Objektiiv: 145° f/2.8
ISO vahemik: Photo: 100-3200 / Video: 100-3200
Suurim foto resolutsioon: 4000×3000 pixels
Suurim video resolutsioon: 4K (16:9) kaadrisagedusega: 60, 50, 48, 30, 25, 24fps
Suurim video bitikiirus: 100 Mbps
Foto formaadid: JPEG/JPEG+DNG
Video formaadid: MOV, MP4 (H.264)
Toetab microSD kaarte suurusega maksimum: 256 GB

Ühenduvus:

Wi-Fi: FCC/CE/SRRC: 2.400-2.4835 GHz, 5.725-5.850 GHz
Bluetooth: 2.400-2.4835 GHz (Protocol BLE 4.2)

Ekraanid:

Esimene ekraan: 1.4 tolli, 300 ppi, eredusega: 750 ±50 cd/m²
Tagumine ekraan: 2.25 tolli, 640×360, 325 ppi, eredusega: 750 ±50 cd/m²

Veekindlus:

Sügavaim punkt ilma veekindla korpuseta: 11m

Stabiliseerimine:

“RockSteady” digitaalne videostabilisaator

Aku:

Aku tüüp: LiPo, 1300 mAh (3.85V)
Aku töötemperatuur: -10 to 40°C
Laadimise aeg: 90 minutit ühe aku kohta

Seega, kaks eredat ekraani, kvaliteeti küllaga ja “rocksteady” digitaalne videostabiliseerimise funktsioon paistavad silma. Kui siiani peale ekraanide tundub justkui kõik võrdne olevat, siis liigume edasi sisu poole. Võtsin Osmo Actioni paari kohta kaasa, randa, Loone linnuse lähistele mootorpaati, et siis kaamera FPV rallikale küllge panna. FPV rallikaga oli mulle kohalik omaala kuningas abiks (Meelis).
Filmisin ja pildistasin ja nüüdseks ka Premiere’i timeline’ilt materjali läbi käinud. Kõige rohkem huvitas mind kaamera veekindlus, siis seesmine stabilisatsioon FPV rallika küljes ja timelapse funktsioon. Loomulikult ka kasutusmugavus ja seejärel kogu videotöötlemisel näiv dünaamikaulatus.

Osmo Action teeb selliseid fotosid:

PS! Fotode vaatamiseks klõpsa pildile

Tulemus? Loomulikult vinge ja millise kaamera kasuks?

… Osmo Actioni minu vaatevinklist lähtudes. Terve internet on täis otse nn “külg-külje” kõrval olevaid võrdlusi Hero 7 ja Osmo Actioni vahel – siin ma pikemalt ei peatu ja liigun edasi. Nimelt stabilisatsioonis RS (rocksteady) Osmo Actionis on lihtsalt super. Nii, et stabilisatsioonipunktid kui nii võib öelda lähevad kindlasti uuele konkurendile ehk Osmo Actionile. Edasi, see video viide kaameras, aga on stabilisatsiooni ajal päris pikk, see tähendab, et kui RS (rocksteady) on Osmos sisselülitatud saad ka kohe pikema viiteaja kuvamisel. Aga leian, et see on põhjendatud kuna videot enne kuvamist on tarvis stabiliseerida. Videokvaliteedis näen erinevust ja see läheb paljuski Hero 7 kasuks, kuna dünaamikaulatus on kaunim kui sisse suumida. Pean silmas seda, et pilt püsib koos ja ei lähe nii “piksliliseks” kui Osmo Actionil. Tõenäoliselt on see veel tarkvara taga, aga sama sensoriga Osmo Pocketil oli pilt ja dünaamikaulatus väga hea. Nüüd kui kaamerad pimedasse viia, siis Osmo Action annab vähem müra kui Hero 7. See annab taas Osmo Actionile eelise, kasutamaks seda koidikust hämaruseni ilma liigsete probleemideta.

Veekindluse mõttes tekkis minu Osmo Actioni esimesele ekraanile kondensi laadne tilk – vaata juures olevalt fotolt, aga aga see kadus ning pärast teist isegi kolmandat vee alla minekut seda enam ei tekkinud. Väga huvitav.

 

Kokkuvõttes

… ütleks ma nii, et Hero 7 hoiab oma nö lippu ekstreemspordikaamerana veel siiski kõrgemal kui Osmo Action. Ma pean silmas seda väga laia nurka, mis Hero 7 annab ning videopildikvaliteedis samuti tugevam dünaamikaulatus. Aga kui võtta sedasi, et kellele kalasilm ei meeldi (minule isiklikult mitte), siis Osmo Action on kõigile super reisikaaslane ja küllap veel tarkvaralised puudused ka kõrvaldatakse. Samas tuleb nentida, et on palju liikvel olevaid kuuldusi Hero 7 nii öelda kinnikiilumise probleemidest, mida Osmo Actionil ei täheldanud ka peale mitme MicroSD kaardi täis saamist. Aga ühesõnaga, kui sinu jaoks on kaamerakasutuse lihtsus oluline ja erinevad vinged funktsioonid kui ka stabilisatsioon, siis eelistaksin Osmo Actionit. Kaamerakinnitused on üksühele ehk identsed, seega saad sa kinnitada oma Osmo Actioni mh ka Hero 7 kinnitustele ja vastupidi. Üldjoontes tavakasutuses kui ka professionaalil on Osmo Action kindlasti meelepärasem kuna sellel on (M) manual reziim lihtsasti seadistatav ning esimese poole ekraan, aga kui soovid laia nurka ja mahedat pildikvaliteeti siis GoPro Hero 7.


Arvustas,
Henry Tombak / Droonimaailm.ee juht
www.droonimaailm.ee

Sarnased postitused