Kui seni oleme ainult vahendanud-/müünud DJI OSMO kaameragimbaleid, siis täpsem ülevaade selle võimekusest üldisemas plaanis puudus. Seoses “SteadyWheels´i” ehk meie filmiva ja kaugjuhitava auto (veel töös oleva) projektiga, võtsime plaaniks selle ehitada just OSMO´le ja sestap me saime OSMO´t siin vahepeal paremini tundma õppida. Kuidas see toimetab ja mida tootest arvame, sellest kirjutamegi siin lähemalt.
Tegemist on siis kaamera stabiliseerimissüsteemiga, mida hoitakse ühes käes. Samuti saab sellele igasugu lisasid külge keerata nagu: fookuse süsteem, mikrofon, valgus jne. Samuti kandub üle WIFI otsepilt sinu nutitelefonile, mille saab kergesti OSMO vastava kinnituse vahele lisada. Kõikide OSMO detailide koostiskvaliteet on üldiselt tipptasemel ja kena disaniga. Isegi kui siin osade lisade puhul pole insenerid küll asju lõpuni viimistlenud, on tegemist siiski üsna kvaliteetse tootega.

Plussid

DJI GO APP abil saad kaamera seadeid kergesti muuta – valid endale sobiva ISO, ava või säriaja ning alusta filmimist. OSMO on sisuliselt siiski mõeldud ja välja arendatud Zenmuse X3/Z3 kaamerate jaoks. OSMO Zenmuse X3 originaalis on kaalult sedavõrd kerge, et on väga mugav kasutada. Samas OSMO gimbali kompaktsus on saavutatud millegi arvelt, siinkohal näeme seda kohe aku kestvuse osas, mis kestab X5 ja X5R puhul maksimum pool tundi. X3´e puhul pidavat saama kasutada kuni 45 minutit, aga X3´ga me testinud pole. Aga siinkohal on võimalik väliste adapterite abil lisada OSMO´le väline aku ning siis jagub juba voolu piisavalt kauaks.

Üheks ägedamaks lisavidinaks OSMO´le on tehtud “Z-arm”, mis on mõeldud näiteks kõndimisest tuleneva üles-alla liikumised stabiliseerima. Selle saab seadistada kõikidele OSMO külge käivatele kaameratele ja on kergesti kruvist muudetavad, vastavalt siis kaamera raskusele. Muidugi tuleb ka endal seejuures sujuvamalt liikuda kuna päris nullilähedaselt ta siiski üles-alla jõnksutamisi ei stabiliseeri.

Kõigi jalgratturite, mootorrataste või ekstreemspordi harrastajate unelm on OSMO aga kindlasti. Peame siinkohal silmas võimalust, et OSMO extension kaabli abil saad sa OSMO pista endale põue või taskusse ning kaabli ning kiivrikinnitusega X3´e enda kiivri külge kinnitada. Nii saavutate tavapärase jõnkse täis ja vibratsioonidega video asemel, stabiilse video oma spordi või harrastuse jäädvustamisel.
Screen Shot 2017-01-24 at 13.54.49
DJI OSMO & tarvikud ning kohver ja “SteadyWheels”

Miinused

Esimeseks miinuseks, mis tarvikute hulgast ära märkida on “CAR-Mount” ehk auto külge kinnituv statiiv, mis on vist eelkõige mõeldud autoakende külge panemiseks kuna statiivi iminapad ei hoia seda süsteemi kuigi kindlalt. Samuti tuleb alati veenduda, et pinnad puhastatud saaks enne kinnitamist. See võib hetkel küll tunduda, et tegemist on loomuliku asjaoluga, et puhastada kuid ka siis kui see on tehtud, ei ole halb lisada nö turvakinnitus kõige selle külge kuna kõik võib ikkagi lahti tulla. Auto külge kinnitades ärge unustage OSMO nö tasakaalustada ühe punkti, mis väldib raskuse kandumist ühele iminapale. Seega tehnilisest küljest võiks olla OSMO auto kinnituse statiivil kuni 2 korda suurema tugevusega iminapa lahendus.
Teiseks miinuseks on OSMO “Extension cable” ehk pikendus kaabel, mis lihtsalt ei tööta X5 ja X5R kaameratega. See on tegelikult päris halb kuna kvaliteetsemaid DJI kaameraid ei ole võimalik distantsilt juhtida ning kaotab seega oma lisade nimekirjas sisulise mõtte. Seetõttu tuleb OSMO lisade puhul üsna täpselt üle vaadata tootesobivus. Küll aga pikenduskaabel toimib OSMO´le mõeldud kaameratega – nagu Zenmuse X3 /Z3.
Kolmandaks miinuseks tooks välja OSMO PRO/RAW puhul (võrreldes meie Steady gimbalitega näiteks) see, et kui oled juba lisanud teatud hulgal lisasid OSMO käepideme külge, siis läheb see kõik kokku üsna raskeks ja päris keeruline on seda ühes käes hoida ning samaaegselt juhtida. Kujutage ette, et proovite ühe käega toolijalast kinni võtta ja seda tõsta. Täpselt nii juhtubki kui lisada fookuse keeramiseks mõeldud seade ja nutitelefon sellele mõeldud kinnitusega ning Z-arm (ehk siis nö 4-nda telje), mille tipus asetseb näiteks X5 kaamera, siis on kogu see kupatus 1,5kg mida on pea võimatu vertikaalselt tasakaalu saada. See kõik muudab OSMO käes hoidmise ning pöidlaga üles-alla ning vasakule-paremale kaamera juhtimise samaaegselt raskeks. Teise käe abil fookuse rattast kinni hoides tuleb seda samuti oskuslikult teha, et filmides fookus paigast ei läheks. OSMO X3´e puhul ei pea võitlema pidevalt õige fookuse otsinguil ja sellel on parem läbisaamine fookuse leidmisel kui Zenmuse X5 ja X5R kaameratel.
Neljas miinus on OSMO PRO/ RAW puhul heli salvestamine kuna kaamerast tuleva ventilaatori(-te) tööga (jahutamiseks mõeldud) salvestatud heli, sisuliselt kasutuskõlbmatuks muutub. Proovisime ka väliseid mikrofone, mis siis olid vastavalt seadistatud, et seda ventilaatori müra vähendada, aga ka siis peaks OSMO kaameragimbal olema piisavalt kaugel mikrofonist. Viimaste DJI GO APP (firmware) uuendustega lisati võimalus salvestamisel ventilaatorid välja lülitada, aga seda ainult OSMO X3/Z3´l, aga kui temperatuur tõuseb 80 kraadini, hakkab see automaatselt tööle. X5 ja X5R töötemperatuurid on kõrgemad ja neile seda võimalust väljalülitamiseks lisatud pole.
Paremal pool pildil on DJI OSMO PRO kohver, mis mahutab peamised asjad nagu gimbali ja kaamera ning adapteri. Fookuse süsteemi ja lisaakud ning objektiivi. Pealmise osa alla saab veel lisada mõned akud ja OSMO X3 kaameragimbali. Klõpsa pildile, et näha suuremalt.

Screen Shot 2017-01-24 at 13.57.20
DJI OSMO PRO kohver

 

 

 

Screen Shot 2017-01-24 at 13.58.33
“SteadyWheels” DJI OSMO PRO/RAW kohvril
Kokkuvõttes meie seisukoht on, et tegemist ei ole päris professionaalseks tööks mõeldud tööriistaga käest filmimisel – nagu seda on näiteks kahe käe jaoks mõeldud gimbalitega nagu meie Steady gimbal. Kui eesmärk on lihtsamad võtted, kompaktsus ja helikvaliteet ei oma tähtsust ning tahaksid stabiliseeriva gimbali reisile kaasa võtta, siis oleks OSMO kahtlemata üheks heaks kaaslaseks video jäädvustamisel. Muidugi ka ekstreemspordi ja oma harrastuste jäädvustamisel on OSMO kahtlemata väga hea. Professionaalsemate kaamerate nagu seda on X5 ja X5R puhul on meie arvates kasutusvaldkond suhteliselt piiratud, et kas siis õhust (kasutame Inspire 1 PRO/RAW droone) või siis autodel, kus heli salvestamine ei ole tähtis. Nii leidsime ka meie, et OSMO PRO/RAW võiks kaugjuhitava auto peal väga vinge olla, sellest ka meie projekt “SteadyWheels” alguse saigi 🙂
Testime ja katsetame erinevaid tooteid iga nädal – hakka meie Facebooki sõbraks.

Vajuta “meeldib” meie Facebooki lehel.

AERIAL & GROUND VIDEO PRODUCTION: www.aerovideod.ee
Tehniline tugi ja arendus 2017
Henry Tombak
Tel:+ 372 68 78 770
E-mail: tugi@droonimaailm.ee

Sarnased postitused