Paljud inimesed on meie poole pöördunud küsimusega, et kuidas siis ikkagi külma ilmaga droone kasutada. Esmalt peaks kohe ära mainima, et teema on üsna lai ja katsun siin olulisema kokku võtta nii, et paljud ala juures olijad mõistaksid asja tõsidust. Drooniaku valede kasutusvõtete tulemusel, võib aku muutuda kas kasutuskõlbmatuks või liiga järsu pinge languse tõttu mootorid õhus seisata ja alla kukkuda. Samuti mõjutab külm ilm kõiki drooni abimehhanismide ja sensorite tööd. Järjestan mõned ehk olulisemad mõtted siinkohal järgnevalt:

Kiirem või järsk pingelangus külmas õhus

Kõigepealt alustaksin sellest, et jahedamas temperatuuris, näiteks alates +5 kraadist,  langeb drooniaku pinge juba päris kiiresti. See sõltub drooniaku mahutavusest ja kaalust, mida parasjagu hõljutada soovitakse. Toon siinkohal näitena ära ehk DJI Mavic Pro, kus selle drooni võimsuse ja kaaluvahekord on jahedamas temperatuuris lineaarsema langusega kui nüüd võtta suurem droon, näiteks DJI Inspire 1 / 2 või ka Matrice 200 seeria droonid ja veel suuremad. Viimaste kaal on juba üle 4 kilo ja nõuavad seepeale ka rohkem akuressurssi, mis langetab omakorda akupinget palju järsemalt ja seetõttu, soovitan suuremate droonide akutäituvust palju tähelepanelikumalt jälgida.

Hoia akud soojas kohas

Enne lennutamist, püüa akusid alati hoida soojas, see on ca +20 kraadises temperatuuris, et drooni käivitades hakkaksid akuelemendid kenasti tööle. Ühe nipina võib akut hoida kas sõiduauto armatuurlaual või põues. Samuti on olemas eraldi ka akusoojendid ja akude isolatsioonikleebised, vaata enda akule meie veebipoest: www.droonimaailm.ee

Kasuta ainult täis laetud akusid (100%)

Akude täituvust ei saa võtta alati päris õigena, kuna väga paljud inimesed neid ei kalbreeri. Sestap, tuleks arvestada teatud tolerantsidega, kui sul on kalibreerimata aku, ära kunagi allapoole 50% drooniaku mahutavusest lennuta, tule selle täituvuse juures juba alla ja vaheta aku.

Hõljuta drooni peale õhku tõusmist

Väldi peale õhkutõusmist koheselt kiiret lennutamist. Kõige parem oleks kui lased droonil 3-5m kõrgusel hõljuda ja elementidel end ise soojendada ja lennuks valmistuda. Hõljuta drooni ca 30 sekundit peale õhkutõusmist ja jälgi kuidas see käitub ning seadista vajalikud foto-/videoseaded siis eelnevalt ära. Külmades ilmaoludes väldi sport režiime ja äkilisi liigutusi kuna drooniaku väljastusvõimsus ei ole sama, mis soojemate ilmadega.

Väldi niiskuskahjustusi kui ka propellerite jäätumist

Enamus droone pole veekindlates korpustes ja sooja-/külma õhu vahetuses, tekib droonile kondents. Kui oled külmast õhust drooni tuppa toonud, siis lase sel soojeneda ise toatemperatuuril ja väldi kiiret kuivatamist. Eestis on õhuniiskus pidevalt päris suur ja juba 0 kraadi ümber tegutsedes võib propelleritele tekkida jää, mis muudab laba õhuhambuvust ja seetõttu koormatakse akut veelgi, et lisajõudu hõljumiseks rakendada.

Kokkuvõttes, on külmas õhus kõik akud ja patareid alati hapramad ja tühjenevad kiiresti. Veenduge ka enda tahvelarvuti või mobiiltelefoni külmataluvust – näiteks paljud iOS süsteemil Apple telefonid, ei talu külma ja lülitavad end päris kiiresti välja, mistõttu on oluline külmade ilmade korral alati silmside drooniga selleks puhuks kui videopilt peaks kaduma.  Samuti külmade ilmade korral vältige lähedalt lahtiseid veekogusid pildistamast -/filmimast. Sellistes oludes, kus temperatuur on -10 ja mõni ilus juga või kosk ei ole jäätunud, on tihtipeale – samuti ka propellerite järsult jäätumisi ja droonide allakukkumisi. Paljust muust olulisest ja droonilennutamisest, räägin ma alati vast kõige pikemalt droonikoolitustel, kui soovid rohkem teada siis tule droonikoolitusele, endale sobivaima aja leiad meie droonikoolituste kalendrist.

Ohutut lennutamist soovib,
Henry Tombak / Droonimaailm.ee asutaja – CEO
Tel:+ 372 68 78 770
E-mail: tugi@droonimaailm.ee
Droonimaailm.ee tehniline tugi ja arendus 2017

EST: www.droonimaailm.ee
ENG: www.professional-multirotors.com
Aeromeedia: www.aerovideod.ee

 

Sarnased postitused