Seisma olid jäänud erinevad LiPo akud, mis metall kastis (sõjaväe moonakastis) ja külmikus enda katseid sisuliselt juba ammu olid oodanud. Testi nö mõte oli näha, mis vahe on kvaliteetsel ja vähem kvaliteetsel aku purgil kui neid vigastada. Ikka juhtub nii, et võid aku maha pillata võtetel ja ei märkagi, et oleksid sellele kahju kuidagi teinud, aga mingi hetk võib see saatuslikuks saada.

Juhtuski siis ükspäev nii, et sai võetud akud ja mindud testima – saamaks praktilist kogemust, et millistel puhkudel need ohtlikud on? Akud olid iseenesest mõistetavalt pool tühjad, ehk siis “Storage mode”´is, mis teeb ühe purgi kohta pingeks 3,80V. Täis laetuna on aku 4.20V purgi kohta. On ka HV (high voltage) akusid, millel purgi kohta 4.35V, aga need testis ei osalenud. Miks siis pool tühjade akudega testisin? Leian, et on ohutum kodus hoiustada akusid, mis ei ole täis laetud nn “pommid” isegi siis kui sul oleks tarvis minna järgmine päev filmima-/ pildistama, tuleks need vahetult laadida. Akud laevad erinevalt, alates 10´st minutist kuni 45 minutini, ning selle aja leian ma alati enne filmimist – kasvõi hommikul vara ärgates. Täis laetud akusid, ei ole ka hea transportida.

Sai siis üles seatud videokaamera salvestamaks testi. Akude taha asetasin ehitusbloki ja leidsin garaažist aknalaua plekist tüki, mis siis akude alla sai pandud. Kui tavaliselt lõhutakse akusid testimiseks, kas naela või mõne muu terava esemega purke, siis minul oli selleks hoopis teine lahendus. Kasutasin akupurgi vigastamiseks tavalist õhupüssi, millega siis eemalt sai akupurgile pihta lastud.

Siin videos näed, mis juhtub kui aku üks purk kahjustada saab (GensAce Tattu 12 000mAh 15C aku):

Niisiis, kui mingit põlevat materjali pole aku ümber, siis oleks see tuleohutuse mõttes parim. See kuumus mis tekib, sulatab metallilt värvi maha ja lisaks on rohkelt mürgist tossu. Seega tuleb jälgida kindlasti, mille peal see metallkast asetseb? Kui puit põranda vms, siis oleks see kergesti süttiv ka läbi metallkasti, kui selle põhi pole tulekindlaks tehtud. Hoida LiPo akusid metallkastis on siiski ainuõige. Suitsuanduri, või veel parem vingugaasiavastussüsteemiga, suudaksid minu arvates oma kodu ka igakell päästa, isegi kui ühest purgist hakkab asi tossama. Iga purgi nö järjestikku põlema minemise vahe on piisavalt pikk, et kasvõi see üks aku aknast välja visata. Toitekaablid lahti ei tule ja nendest haarates saad, sa selle kastist teisaldada. Teisi akusid ühe aku põlemine ei mõjutanud. Kui sul on akud metallkastis mitte hermeetiliselt ja kus on piisavalt ventileeritud koht, siis gaasid (mh toss) pääsevad välja. Suitsuandur annab sellest koheselt märku ning arvatavasti jõuad kogu halva päästa ilma suuremate kahjudeta. Jälgida siis, et akukast hermeetiline poleks ja et suits sealt välja pääseks. Storage´s  olnud Tattu aku ei läinud põlema. Lihtsalt suits ja suur kuumus.

Kui Turnigy akude üks purk katki läks, siis see lõi kõik akupurgid laiali. Samuti sütitas sama aku purgi purunemine ka teised sama aku purgid. Võrreldes Tattu akuga, ühe purgi kahjustamine teist ei kahjustand. Oli küll kummis pärast, aga kõik purgid kenasti koos. Samas ei saa mainimata jätta, et Tattu akule tuli mitu lasku teha õhupüssist, päris tugev purgi materjal GensAce´il. Kui vaadata, et pööratud (valtsimise koht) aknaplekist lendab diabool läbi. Turnigy omadel, millel küll C-rate kõrge oli, olid oluliselt õrnemad.

GensAce Tattu

Turnigy (Nano-Techs)

tattu-burnt-1-e1458192059936Kliki pildil, et näha suuremalt nanotechs-2-1-e1458192081438Kliki pildil, et näha suuremalt

Testi käigus akud põlema ei läinud, vähemalt ei näinud, et oleks kasvõi korrakski tuld näha olnud. Küll, aga juhtub see täis laetud akudega. Kui kõik purgid korraga lühistada (üsna tavaline ja levinud oma testide poolest), on see iseensest ebareaalne – ja sellisel juhul saaks päris korraliku nn “gaasi pommi” sellest. Aga arvan, et pea võimatu on tavaoludes, midagi seesugust (purgid lühistada) saavutada. Veel, et üks kolm aastat seisnud akus oli nö “vurtsu” kolmest purgist alles ainult paaris purgis ja ainult kolmest purgist üks tegi lihtsalt “bhhh”. Ei hakanud isegi tossama. Lõpetuseks toon välja mõned olulisemad punktid ja tähelepanekud, LiPo akudega heaperemehelikul ümber käimisel:

1. Hoia kodus akusid pooltühjadena ehk siis 3.80V purgi kohta;
2. Kui võimalik, leia mitte hermeetiline metall kast, kus neid akusid hoida;
3. Osta vajadusel lisa suitsuandur ja aseta see akukasti kohale;
4. Metall kasti alla oleks hea leida mõni kiviplaat, keraamiline või muu mitte kergesti süttiv materjal;
5. Ära lae akusid eelmine õhtu täis, et järgmine päev filmima-/pildistama minna kui vahepeal on magamise aeg;
6. Kui oled aku maha pillanud, kaalu tõsiselt selle aku edasist mitte kasutamist;
7. Ära jäta akusid järelvalveta laadima;
8. Püüa akusid nende sihtpäraste seadmete, näiteks drooni või gimbali külge mitte jätta – eemalda need alati;
9. Kui kõiki akusid tühjaks ei jõudnud lennutada, leia moodus kuidas aku tühjaks laadida;
10. Akude tarnsportimiseks kasuta selleks mõeldud LiPo turvakotte;

Ohutut lennutamist soovib,
Henry Tombak

Sarnased postitused