Olgu kohe alustuseks öeldud, et siinses artiklis pole tegemist otseselt droonikindlustusega, vaid tutvustame lahendust, kuidas võimaldada droonil/kopteril hädaolukorras võimalikult pehmelt maanduda. Teadaolevalt ei paku täna Eestis ükski kindlustusandja droonikindlustusteenust. Üheks alternatiiviks on kasutada kindlustuseks langevarju. Hetkel turul saadavalolevate langevarjude tööpõhimõte tugineb langevarju käsitsi avamisel, väljaarvatud kallimad üle 1000€ maksvad ja raskemate ning suurematele kopteritele mõeldud varjud. Väiksemate varjude puhul tuleb operaatoril hädaolukorras ise kiiresti langevari raadio teel lahti päästa. Hetkel pakume CAMremote Pro kontrolleri, servomootori ja 433Mhz raadiosidel baseeruvat langevarju avamislahendust. Raadioside leviala ulatub kuni 2km kaugusele (otsenähtavuse tingimustes).

Varju suurus (läbimõõt) sõltub maandatava kopteri kaalust – vaata diagrammi

rescue-parachute-drone-table

Langevari tähendab kopterile lisakaalu, mis lühendab koheselt lennuaega – samuti mõjutab see lennutamist eriti just lennukiirusele. Samas mida raskem on kopter seda vähem mõjutavad kergemad tuuleiilid.Meie kopteripargis sai langevarju meie treeningkopter DJI Inspire PRO ja sellele on võimalik langevari kinnitada tema saba osale. Ühtlasi tasakaalustab see kopteri iseärasuse (ninapoolse) lisakaalu mure, et raskus langeks kõigile mootoritele ühtlaselt. Teistele kopteritele nagu DJI Phantom ja Yuneeci väiksematele kopteritele hetkel seda lahendust pakkuda pole. Üheks mureks on just see, et kuhu kinnitada vari – paljudel kopteritel puudub see võimalus või oma tehniliste omaduste poolest ei suuda enam mõistlikku lennuaega pakkuda.

Üheks miinuseks hetkel veel on see, et kui kopter peaks ühenduse kadumisel või aku tühjenemisel jne kiiresti mingis suunas ajama panema siis tuleb kiiresti ka ise tegutseda ning raadiosaatjal olevat nuppu vajutada. Mis omakorda päästab selle peale langevarju. Siinkohal teebki eriti oluliseks baro-lüliti olemasolu, mis ise automaatselt kiirel langemisel langevarju servomootoriga avab. Baro-lüliti arendus on meil hetkel käimas, sellega tegeleb meie inimene insener Linnar, kes on ka loonud CAMremote PROkontrolleri ja kaaamerajuhtimise süsteemid. Niipea kui baro-lüliti saab lõplikult testitud ja oleme veendunud selle töökindluses, saame sellest pikemalt rääkida ja tutvustada.

Pildil kujutatud langevari on mõeldud (DJI Inspire PRO ja RAW versioonile) ehk kuni 4,5kg kaalus oleva kopteri maandamiseks ehk (2,5m2) läbimõõduga vari.

vari-inspire-01-1024x523

Langevari on parim varuvariant kopteri ja tema kallite osade nagu kaameragimbalite ning kaamerate võimalikult pehmelt maandamiseks ohu korral. Kopteri ehitus oma materjalidelt on tavaliselt üsna hea, see tähendab, et kasutatud on kergeid ent tugevaid materjale nagu karboon, alumiinium ning tugevamad plastikud, mistõttu langevarjuga maandumisel ei ole kahju nii suur kui ta olnuks ilma varjuta.

Hind terviklahendusele DJI Inspire 1, PRO ja RAW versioonile on käsitsi päästmisel 450€ +KM (sisaldab kogu päästemehhanismi, kinnitusi ja varju 1.8m2 ´le või 2.5m2 läbimõõduga sõltuvalt Inspire versioonist) ja paigaldus meie poolt + 75€ +KM. Baro-lülitiga lahendusel hind muutub.

Ohutut lennutamist!

Sarnased postitused